Gynekolog

Det kan være flere grunner til at man ønsker å oppsøke gynekolog. Det er anbefalt at alle kvinner over 25 år oppsøker en gynekolog hvert 3. år for en enkel kontroll. Kvinner mottar et brev når de fyller 25 som oppfordrer dem til å dra til gynekolog. Ellers drar man til gynekolog når man er gravid, om man har smerter i underlivet eller andre underlivsproblemer eller for å ta celleprøver. Det er viktig at du drar til en spesialist om du har problemer. En gynekolog har kompetansen og utstyret til å kunne ta en grundig kontroll av underlivet, og finne ut av hva som kan være problemet. Mange kvinner gruer seg til å bestille time hos gynekolog, men deter svært viktig at man sjekker seg med jevne mellomrom, eller hvis noe er vondt eller føles feil.

En gynekologtime er ikke farlig. Du vil komme inn i behandlingsrommet og etter en liten samtale skal gynekologen ta en kikk på underlivet ditt. Da vil du bli bedt om å ta av deg klærne nedentil. Det kan være lurt å ha tenkt på dette når man kledde på seg om morgenen. Dette er kanskje ikke dagen for å ha på seg snørestøvletter og dine aller trangeste jeans. Du blir plassert i en stol hvor du kan hvile bena i noen benholdere. Slik kan du slappe av, og gynekologen kan få innsyn. Selve undersøkelsen tar ikke lang tid, og gynekologen vil forklare fortløpende hva han eller hun gjør, og hvorfor. De vil sjekke slimhinner, skjede, livmor, eggledere og eggstokker. De vil føre inn et spekulum i skjeden for å kunne sjekke de indre delene av underlivet. Spekulum kommer i mange forskjellige størrelser, og så lenge man finner riktig størrelse skal det ikke gjøre vondt. Deretter bestemmer gynekologen om det er nødvendig å ta noen prøver.

Så er undersøkelsen ferdig, og det hele er over på noen minutter. Om det er konkrete problemer du er der for, eller du er gravid vil undersøkelsen se litt annerledes ut. Ta kontakt med din fastlege for å få time hos gynekolog.

Takk til gynekologene ved Aleris for informasjon til artikkel.