Endometriose

Endometriose er en tilstand hvor det samme vevet som vokser i livmoren, slimhinner, også begynner å vokse andre steder i underlivet. Dette kan være smertefullt. Tilstanden trigges av østrogen, og kan oppstå først når en kvinne har kommet i puberteten. Det vil dempes og forsvinne når tilgangen til østrogen minsker, altså mot overgangsalderen. Man er ikke helt sikker på hva som er grunnen til at noen får endometriose. Men det er ganske mange som har det, både i liten og stor grad. Hos omtrent 20 % av kvinner kan man se en lett grad av endometriose. Hos noen kan tilstanden bli kraftigere, og vevet som vokser kan bli store cyster på størrelse med appelsiner.

Symptomene på endometriose er varierte. Man kan kjenne smerter ved samleie, spesielt ved dype støt. Noen av symptomene varierer etter hvor cystene vokser, men endometriose ved tarm, urinleder eller blære vil gi smerter under vannlating eller avføring. Disse smertene kan variere gjennom menstruasjonssyklusen. Hyppige mellomblødninger og store smerter rundt menstruasjon kan også være symptomer. Men en av de aller viktigste symptomene er at det blir vanskelig, kanskje svært vanskelig, å bli gravid. Ikke alle som har endiometrose får dette symptomet, men en god del.

Det er ikke godt å si hva det er med endiometrose som gjøre at det blir vanskelig å få barn. Et ugunstig miljø i bekkenet, der forplantningen finner sted, er en teori.
Behandling kan variere. Smertestillende er brukt i de mildeste tilfellene, men ellers er hormonbehandling det vanligste. Behandling med p-piller stopper menstruasjon, og dermed veksten til endometriosen. I de aller kraftigste tilfellene er det nødvendig med kirurgi for å fjerne endometriosen. Det er kun aktuelt ved alvorlige plager, eller når forandringene sitter dypt.

Om en av symptomene på endometriosen har vært barnløshet, er det også aktuelt å behandle med kunstig befruktning. Til tross for behandlingsmulighetene blir endometriose sett på som en kronisk sykdom. Det kan komme tilbake, og må kanskje behandles flere ganger. Behandlingen lindrer tilstanden, men helbreder den ikke.

Takk til gynekologene ved Aleris for informasjon til artikkel.