Hvorfor besøke en gynekolog?

Å besøke en gynekolog – altså en lege som fokuserer på kvinners reproduktive helse – betyr at du tar ansvar for kroppen din. Det kan være avslappende å vite at det går bra med puberteten, det reproduktive systemet, plager i overgangsalderen, med mer.

Husk at andre leger også kan hjelpe med gynekologiske problemer. For eksempel kan en urolog eller en allmennlege svare på spørsmål og eventuelt undersøke underlivet ditt.

Selvfølgelig er det stressende å gå til gynekolog, og spesielt dersom man har plager i underlivet. Å lære mer om de vanligste underlivsplagene kan hjelpe deg å vite hva du kan forvente hos gynekologen. Se oversikt over de vanligste underlivsplagene gynekologer som oftest møter her.

Hvorfor det er viktig å besøke en gynekolog
Å dra til en gynekolog kan…
– hjelpe deg å forstå kroppen din og hvordan du kan ta vare på den
– gir deg og legen din en forståelse av hva som er normalt for deg, slik at du kan oppdage endringer/problemer i underlivet ditt
– la legen din oppdage problemer tidlig, slik at de kan behandles
– lære deg hvordan du kan beskytte deg selv, dersom du er seksuelt aktiv
– din gynekolog kan svare på eventuelle spørsmål du har om de mange endringene som kan skje med kroppen din. Det er flott å bygge et forhold med en gynekolog gjennom årene slik at han eller hun forstår din helse og hva som betyr noe for deg.