Overgangsalderen

Overgangsalderen, eller menopause eller klimakterium er en tilstand som er helt naturlig og oppstår hos alle kvinner. Overgangsalderen oppstår i løpet av noen år før eller etter siste menopause, eller den siste menstruasjonen. Man har tidligere trodd at menopausen oppstod som et resultat av at kroppen var tom for eggceller, men det ser kanskje ut til at endringen kan ligge i hjernen, og hyppigheten den støter ut signaler til kjønnshormonene etterhvert som du blir eldre.

Når kommer overgangsalderen?
Overgangsalderen kommer som regel når kvinnen er mellom 45 og 55 år. Gjennomsnittsalderen er 52. Hos noen kommer det tidligere, rundt 35 år. Symptomene som kommer i overgangsalderen er et resultat av at eggstokkene sakte men sikkert sakker ned på produksjonen av kvinnelige kjønnshormoner. Østrogen og progesteron. Østrogen er den viktigste, og det er mangelen på denne som fører til mange av plagene som kan oppstå i overgangsalderen.

Symptomer på overgangsalderen
Symptomene du får er først en mer uregelmessig menstruasjon, deretter forsvinner den. Eggstokkene kan produsere egg opp til ett år etter at menstruasjonen forsvinner, men deretter forsvinner den produksjonen også. Da er det heller ikke mulig å bli gravid lenger. Etter dette får du flere plager og symptomer. Noe av det aller vanligste er hetetokter, hvor du plutselig føler deg varm og rødmende. Disse kan trigges av koffein, krydret mat, varm drikke eller alkohol. Sexlysten kan minske, og slimhinnene i skjeden blir også tørrere som kan gjøre samleie mer smertefullt. Humørsvingninger er også ganske vanlig, disse kan variere i styrke, fra å bli lettere opprørt til å gå inn i en depresjon.

Tidligere var det vanligere med hormonbehandling mot overgangsalderen. Nå er det vanligere at man anbefaler å ha en sunn livsstil. Mosjon, sunt kosthold, redusert inntak av sukker, alkohol og krydret mat og å lytte til kroppen og ta det med ro når det trengs. Dette er de beste midlene for å gjøre overgangsalderen så behagelig som mulig.

Takk til gynekologene ved Aleris Medisinske Senter for informasjon til artikkel.