Hva er egentlig plastisk kirurgi?

Om noen sier “plastisk kirurgi” så tenker du kanskje på de mest ekstreme tilfellene av det: stjerner som forsøker å beholde ungdommen inn i det uendelige, som sakte bytter ut og flytter på hud, bryster, mage, hår og armer for å alltid se yngre og bedre ut. Men plastisk kirurgi kan være mer enn det. Det kan bygge opp en kjeve igjen etter en ulykke, eller bleke det skjemmende fødselsmerke en kvinne har hatt i ansiktet hele livet.

Plastisk kirurgi er et svært gammelt begrep. Begrepet “plastisk” kommer fra det greske ordet plastike. Det betyr omforme, eller skulptere. Fenomenet er faktisk svært gammelt, og det finnes tekster fra helt tilbake til Oldtidens Egypt som beskriver operasjoner hvor man reparerer og gjenoppbygger ødelagte neser. India var et av de fremste landene innen plastisk kirurgi lenge, og vitenskapsmenn og leger fra Europa reiste til dette landet for å observere operasjoner og lære seg mer om hvordan de kunne gjennomføre disse operasjonene når de kom hjem igjen.

Det finnes to hovedkategorier man kan dele opp plastisk kirurgi i. På den ene siden har man rekonstruktiv kirurgi. Disse behandlingene fokuserer på å endringer i utseende etter ulykker og skader, for eksempel brannskader, brudd og sår etter ulykker med bil eller fall. Det kan også behandle medfødte misdannelser, som for eksempel hareskår. I denne kategorien er fokuset ofte mer funksjonelt. Den andre kategorien er kosmetisk kirurgi. Disse behandligene fokuserer stort sett på behandlinger som gjør kropp og ansikt mer estetisk tiltalende. Det er som regel slik at pasienten som er inne til behandling er misfornøyd med størrelse eller form på en del av kropp eller ansikt, og ønsker å operere den slik at den passer bedre inn i dagens skjønnhetsideal. Noen former for plastisk kirurgi innebefatter ikke det man vanligvis knytter til det, altså en operasjon hvor man skjærer og syr i en kroppsdel. Noen behandlinger er enklere. Laserbehandlig for fjerning av hår eller hudbehandlinger for å fjerne arr etter akne er to slike behandlinger.

Noen tenåringer ønsker seg svært gjerne plastisk kirurgi. Det er blitt vanligere at yngre mennesker vurderer, og gjennomfører plastisk kirurgi. Det er viktig å huske på at omtrent alle har deler av kroppen sin de misliker, og tenker at kunne vært bedre. Ingen er perfekte, og plastisk kirurgi kommer ikke til å løse alle dine problemer. Noen kan føle seg bedre med kroppen sin kun ved hjelp av trening og godt kosthold. Noen trenger heller en endring i måten de tenker på sin egen kropp, enn å endre kroppen sin i seg selv. Snakk med de rundt deg, undersøk de forskjellige mulighetene og sett deg inn i fakta hvis du vurderer å få en behandling innenfor plastisk kirurgi. Men en klar tanke om hva du ønsker deg, og fakta på bordet er det enklere å ta en god avgjørelse.