Brystreduksjon

Store bryster kan være tunge og ubehagelige. Mange kvinner sliter med smerter i rygg og nakke etter å ha båret på tunge bryster i mange år. De kan også gjøre hverdagen
vanskeligere, spesielt fysisk aktivitet. Ett alternativ er brystreduksjon. Mange opplever at smertene forsvinner, at livet blir enklere og at det også blir lettere å finne undertøy som sitter godt og gir den støtten det skal. I noen tilfeller, om problemene er spesielt store er det en sjanse for at man kan få en brystreduksjon på medisinsk grunnlag, og få refundert utgiftene. Hvis du tror at du oppfyller disse kravene og ønsker brystreduksjon, ta kontakt med din fastlege.

En brystreduksjon passer for alle kvinner som sliter med dette. Det anbefales at du tar en mammografi hvis du er over 38 år, og at du også er såpass voksen at du er ferdig med å vokse. Det er også viktig at du har en stabil vekt. Stor vektøkning eller vektnedgang i etterkant av operasjonen kan ødelegge resultatet. På operasjonsdagen er det viktig at du møter opp fastende, altså du må ha fastet siden kvelden før. Da vil du få en lett narkose og bedøvelse, slik at du sover gjennom hele inngrepet. Under operasjonen vil kirurgen fjerne en passende mengde med vev og hud. Deretter vil resten av brystet bli formet og løftet for best mulig form, før huden blir sydd igjen.

Etter endt operasjon vil de fleste kjenne seg klare for å dra etter 2-3 timer hvilke på behandlingssted. For noen få kan det være nødvendig med et dren, som vil hjelpe med å fjerne blodveske som kan oppstå etter operasjonen. Dette vil sitte på i 1-2 dager. Når du kommer hjem er det viktig at du har satt av tid, så du kan hvile deg. De første ukene er det viktig at du holder deg i ro, og lytter til kroppen.

Det er også mulig å utføre brystreduksjon for menn. Dette kalles på fagspråket for gynekomasti operasjon. Prosedyren går ut på å fjerne unødig fett i “mannebrystene” og sørge for at disse blir i balanse med resten av kroppen. Denne prosedyren kan man få offentlig støtte for, men det er mindre ventetid ved private klinikker. Både Colosseumklinikken og Nobel utfører gynekomasti operasjon i Oslo.

Takk til Aleris Plastikkirurgi for informasjon til artikkel.