De 15 vanligste former for plastisk kirurgi

Er du ikke fornøyd med kroppen du ser i speilet? Da er du ikke alene. Antall plastikkirurgiske inngrep øker på verdensbasis, og også i Norge. Fokuset på helse, trening og utseende, bedre personlig økonomi og et bredere og mer tilgjengelig tilbud gjør plastisk kirurgi til et stadig mer aktuelt spørsmål for flere og flere. I følge en undersøkelse utført av YouGov har èn av ti kvinner i Norge mellom 30 og 55 år allerede utført kosmetisk behandling eller plastisk kirurgi. Her er listen over de 15 vanligste inngrepene innenfor kosmetisk- eller plastisk kirurgi.

1) Fettsuging
Fettsuging omhandler fjerning av fett ved hjelp av et rør under huden. Fettet blir sugd ut ved hjelp av en vakuum-lignende enhet. Prosedyren er ofte utført på mage, rumpe, hofter, lår og overarmer. De fleste som utfører fettsuging er kvinner.

2) Neseplastikk / Neseoperasjon
Neseoperasjon omfatter en omforming av nesen, oftest for å gjøre den mindre, begrense mellomrommet mellom neseborene, eller for å endre vinkelen mellom nese og overleppe. Neseplastikk er populært blant både menn og kvinner.

3) Brystforstørrelse
Brystforstørrelse omhandler forstørring av en kvinnes bryster ved hjelp av enten implantanter eller ved brystforsørrelse med eget fett. Brystforstørrelse er desidert det aller mest vanligste plastikkirurgiske inngrepet blandt kvinner. Operasjonen er stort sett enkel og det forekommer ytterst sjeledent komplikasjoner. Det anbefales at man ikke driver fysisk aktivitet de første ukene etter en brystoperasjon.

4) Øyelokkplastikk
Øyelokkplastikk går ut på å fjerne ekstra løs hud, fett eller muskler, som hengende øvre øyelokk og poser over eller under øynene. Etter inngrepet trenger pasienter vanligvis en uke til ti dager for å komme seg. Brukere av kontaktlinser kan ikke benytte dette produktet de første to uker eller mer. Selv om prosedyren ikke korrigerer synet, vil øynene dine nå se mye bedre ut.

5) Mageplastikk / Bukplastikk
Det er langt flere kvinner enn menn som tar mageplastikk. Magen blir flatet ut under operasjonen, da overflødig fett eller skinn blir fjernet samt magemusklene oppstrammet. Les mer om bukplastikk her.

6) Facelift / Ansiktsløft
Et ansiktsløft, også kjent som facelift, gir deg strammere hud i ansikt og på hals. Denne prosedyren utføres stort sett av kvinner, men i de siste årene har man sett en økning blant menn. Inngrepet tar ca 2 timer og det tar hele ti dager til tre uker å komme seg i etterkant.

7) Brystløft
Et brystløft passer for kvinner som plages med hengende bryster. Prosedyren går ut på å fjerne ekstra hud samt omplassere brystvorter uten å fjerne noe av vevet inni brystet. Dette inngrepet kan lett kombineres med en brystreduksjon eller med innsetting av brystimplantater.

8) Brystrekonstruksjon
Brystrekonstruksjon er en type kirurgi hvor man skaper et nytt kvinnelig bryst eller former et eksisterende deformert bryst. Typisk har en kvinne fått fjernet en del av et bryst eller et helt bryst etter sykdom. Operasjonen tar i hovedsak for seg gjenoppbygging av brystet slik at det er i samsvar med størrelse og form på det andre brystet. Brystvorte og det mørke området rundt brystvorte kan også konstrueres.

9) Panneløft
Denne prosedyren retter ut linjer og strammer opp hengende hud og muskler i ansikt og panne. Panneløft passer utmerket for mennesker med hengende øyenbryn og de som plages med sinnarynker. Det kan ta alt fra en til tre uker, eller mer, å komme seg etter inngrepet. Det er også svært viktig å ikke utsette seg for sol i påfølgende måneder etter et panneløft.

10) Overarmsplastikk
Overarmsplastikk omhandler fjerning av overflødig hud. Blant mennesker som har hatt et stort vekttap er det normalt at man vil plages med ekstra mye hud på armene i etterkant. Prosedyren er dagkirurgi og man blir stort sett utskrevet av sykehuset bare 2-3 timer etter operasjonen.

11) Utstående ører
Store ører eller utstående ører kan være svært plagsomt, spesielt for barn. Det er derfor oftest barn som gjennomfører dette inngrepet. Hud eventuelt brusk blir som oftest fjernet eller bøyd tilbake, slik at ørene kommer nærmere hodet. Hodet er vanligvis bandasjert et par dager etter inngrepet, og sting blir først fjernet etter ca en uke. Aktiviteter som kan føre til at man bøyer øret, bør unngåes i ca en måned.

12) Leppeforstørring
Er du ikke fornøyd med formen på leppene kan du pumpe dem opp med f.eks. Restylane. Man kan også sette inn et implantat for å gi leppene mer fylde. Implantatet vil være permanent, mens Restylane vil være til stedet i 6 – 12 måneder etter injeksjon. Fyldige lepper er mer etterspurt blant kvinner enn menn.

13) Brystreduksjon (kvinner)
Brystreduksjon, også kjent som mammaplasty reduksjon, er en prosedyre som brukes til å fjerne overflødig fett, vev og hud fra brystene. Hvis du har store bryster, kan du velge å ta en brystreduksjon for å lette ubehaget eller for å oppnå en bryststørrelse som passer iht. kroppen din. En brystreduksjon kan også bidra til å forbedre selvbildet og selvtilliten din, samt øke din evne til å delta i fysiske aktiviteter.

14) Brystreduksjon (menn)
Brystreduksjon hos menn er ofte kalt for Gynekomasti. Det finnes mange årsaker til gynekomasti, bl.a. hormonell utvikling tilknyttet pubertet, narkotikabruk, svulster, genetiske lidelser, leversykdommer, overflødig fett eller kjertelvev, samt enkelte medisiner. “Mannepupper” er plagsomt, skjemmende og sjenerende, og mange menn ønsker å bli kvitt disse.

15) Lårplastikk
Lårplastikk er mye mer vanlig blant kvinner enn menn. Det er ulike årsaker til at man velger å ta dette inngrepet, men som oftest blir dette etterspurt etter kraftig vekttap. Lårplastikk ønskes som oftest av de som plages med overflødige mengder hud på lårene, eller som opplever å miste elastisiteten i huden.

Ønsker du å lese om flere former for plastisk kirurgi, se her.